Lørdag 27. mai 2017

De beste går ski-o

Tilla F. Hennum og Fanni J. Markussen er to løpere med medaljer både sommer og vinter det siste året.

Tilla F. Hennum (midten) og Fanni J. Markussen (t.h) er to løpere med medaljer både sommer og vinter det siste året. Til venstre står Line Sølberg.

Det er en klar trend at flere av de beste junior- og ungdomsløperne i orientering sommerstid, også deltar og hevder seg i skiorientering på vinteren. Ledere innen det norske ski-o-miljøet har flere ganger uttrykt misnøye med at norske landslagstrenere ser ut til å vente på ski-o-terminlista, før de planlegger vinterens treningssamlinger, for så å sørge for at mest mulig krasjer. Ja, de legger til og med skisamlinger andre steder i landet samtidig med Sport8-cup i skiorientering. Et godt alternativ burde vel heller være å samkjøre disse og oppfordre sine løpere til å stille i et ski-o-løp?

De beste går ski-o

Samtlige fire hovedløpsvinnere i ski-o har gull også sommerstid.

Ski-o.com har tatt en kikk på hovedløpsresultatene for 2013 i skiorientering og sammenlignet disse med 2012 i orientering. De som løp H/D 14 i sommer har nå rykket opp i H/D 15. Dermed har H/D 16 fra i sommer rykket ut av statestikken, da de nå er juniorer i ski-o. Statistikken er klar. Samtlige fire hovedløpsvinnere i ski-o har gull også sommerstid, enten i sprint eller langdistanse. Disse er Tilla Farnes Hennum, Vegard Gulbrandsen, Stine Madslien Bakken og Audun Heimdal. I tillegg har to sølvmedaljevinnere fra ski-o også hver sin seier sommerstid, detter er Gjermund Halden og Håkon Bjørlo. Totalt har 7 av 12 medaljører i hovedløpet i ski-o også medalje fra orientering.

Tove Alexandersson, god både sommer og vinter

Tove Alexandersson, god både sommer og vinter

En tilsvarende trend har vi også sett i orientering. Gode senior-o-løpere som Anne Margrethe Hausken, Magne Dæhli og Øystein Kvaal Østerbø er alle eksempler på løpere helt i verdenstoppen som har gått mye skiorientering. Hvorfor er det da fortsatt tabu og uglesett blant mange o-løpere å delta i ski-o?

Løper heller gateløp

Norge er et land som for det meste er dekt av snø vinterstid. Dette gjør det vanskelig å få trent god o-teknikk i terrenget. Da reiser man sørover, også supplerer mange med gateløp. Gateløp som o-teknisk trening? Ja, gateløp! Den o-tekniske verdien av å løpe gatelangs i ofte svært lite krevende boligfelt må være i beste fall marginal. Da bør det vel være bedre å delta i et ski-o-løp, der farta blir mye større, de veivalgsmessige utfordringene mer krevende og kryssa kommer mye tettere?

Tilbake til de som tør å gå ski-o. Her er en liste med andre gode navn som dukker opp på gode orienteringsløpere, denne gangen rundt junior- og ung senioralder, som også har gått en del ski-o: Tove Alexandersson, Eskil Kinneberg, Eirik Kampstrup Hovdin, Jonas Juveli, Andrine Benjaminsen, Maren Jansson Haverstad, Dag Lofthus, Jørgen Madslien, Anna Ulvensøen, Gaute Hallan Steiwer, Rasmuss Korvald Skaare (har nå kommet inn først på førsteetappe i fire senior-NM stafetter på rad, to i orientering, to  i ski-o), Audhild Bakken Rognstad, Mathilde Rundhaug, Andreas Sølberg også videre. Point taken?

Ta en utfordring!

Så hva vil jeg egentlig med denne artikkelen. Jo, jeg vil få fram et par poeng. Det første er at om du er trener for orienteringsløpere, enten på landslags eller klubbnivå, håper jeg du ser den gylne muligheten til en tøff o-teknisk utfordring og trening, og dermed oppfordrer dine løpere til å stille også i skiorientering. Neste år er det kanskje på tide å legge den faste skisamlinga sammen med et ski-o-arrangement?

Er du utøver er dette en direkte oppfordring til deg om å melde deg på NM førstkommende helg. Jeg garanterer at det blir både morro og teknisk krevende! Alt du trenger vite finner du på Eventor for langdistansen og mellomdistansen. (Påmeldingsfrist i morgen, tirsdag 29. januar.)

En liten ting til slutt: det er ingen vits i å hakke på skiorientering. Vi som driver med denne lille idretten, omtrent på størrelse med norsk kombinert, bryr oss ikke om hva du måtte si. Vi driver med dette kun fordi vi synes det er vanvittig kult og morro. Det er utelukkende idrettsglede som driver oss. Akkurat som det også er det for de aller fleste i vanlig orientering, som tross alt foreløpig heller ikke er noen stor pengesport. Dessuten har resultater, både vist i denne artikkelen og også på NRK fra NM i langrenn forrige uke, vist at utøverne holder høy kvalitet. Artikler på orientering.no har fått fram at ski-o-løperne trener veldig seriøst. Tør jeg minne om at Tove Alexandersson, supertalentet både sommer og vinter, trakk fram et ski-o-løp som det meste krevende o-tekniske i World of O sin 2012 kåring?

Skal vi nå Norsk Orienterings såkalte «hårete mål» om at en prosent av Norges befolkning skal drive med orientering innen 2020, så tror jeg at vi må jobbe sammen og bygge oppunder alle deler av norsk o-sport.

advert

Relaterte Artikler

2 Kommentarer on “De beste går ski-o”

 1. Veldig bra artikkel Sindre, det er viktig at man driver med en idrett fordi man synes det er gøy! Alle skal få lov til å holde på med det man liker fordi da vil man holde på med det lenge og det er bra for folkehelsa samt at de som synes det er skikkelig gøy risikerer å blir gode i denne og beslektede idretter.

  Jeg tror ikke trenden bare er at gode o-løpere går ski-o, men at gode o-løpere er gode skiløpere og vice versa fordi disse treningene er så komplementære samt at man unngår skader ved å løpe gatelangs hele vinteren.

  Hos oss i Jardar Langrenn prøver vi ihvertfall å bygge et miljø på tvers av idrettene som gavner alle. I gruppa har vi medaljevinnere i ski-o, hundekjøring, orientering, friidrett og jeg blir ikke overrasket om det kommer medaljer i vinterens Langrenns-HL…tanken er et stort inkluderende miljø som trener og har det artig sammen-i øyeblikket har vi 40 15-16 åringer som driver med dette og opplever at flere har kommet til i løpet av vinteren framfor falt fra!

  1. Takk for ros av artikkel.

   Helt enig i dine synspunkter. Jeg synes vi ser en stadig profesjonalisering av idretten generelt, på mange områder. Spesielt betenkelig synes jeg dette er på ungdoms- og juniornivå, der jeg tror nasjonen, idrettene og den enkelte utøver er tjent med variert og lystbasert trening og satsning.

   Smører du skiene dine selv i et junior-NM i langrenn blir du sett rart på. Det gjelder vel tildels også i hovedlandsrenn?

Legg igjen en kommentar