Lørdag 27. mai 2017

Helt rått: Norsk seier og andreplass

Begge førstelagene. B.v: Lars Moholdt, Eivind Tonna og Hans Jørgen Kvåle. F.v: Marte Reenaas, Marie Asprusten og Barbro Kvåle.

Stafettverdenscupen ble i dag avgjort, og det på et helt fantastisk vis sett med norske øyne. Gutta med Eivind Tonna, Hans Jørgen Kvåle og Lars Moholdt satte all konkurranse på plass og sikra seier i dag og seier i sammenlagtcupen. Damene ville ikke være mye dårligere, Marie Asprusten, Barbro Kvåle og Marte Reenaas ble nummer to bak Russland.

Stort press før start

Gutta leda med tre poeng til Russland i stafettcupen før dagens løp, men måtte i praksis vinne for å ta sammenlagtseieren. Ettersom Norge ikke har vunnet en herrestafett i VC  siden EM i 2003 var det en stor byrde som hvilte på det norske førstelaget. Eivind Tonna forteller om et lag som var opptatt av at alle skulle gjøre sin jobb før start, og fokusere på egne løp.

– Vi måtte bare glemme sammendraget i cupen og gjøre gode individuelle løp. Alle de virkelige gode stafettprestasjonene kommer som kjent av at alle gjør gode enkeltløp.

– Det er kjempekult at vi nå har vært jevnt over den beste stafettnasjonen i verden denne sesongen. Sånn som verdenscupstafetten er bygd opp er det mange som har bidratt, dette er en lagseier hvor hele ni løpere har vært med å ta poeng.

Seieren er også historisk, det er nemlig første gang Norge vinner stafettverdenscupen sammenlagt.

Generasjonskifte

Tonna var under 30 sekunder bak teten inn etter første etappe og ga Hans Jørgen Kvåle et godt utgangspunkt ut på andreetappe. Han synes det er ekstra gøy at de unge løperne på laget nå virkelig får betalt for sin satsing og presterer jevnt godt internasjonalt.

– Det har lenge vært yngre løpere på gang. Nå har alt det de har ofra de siste årene virkelig gitt dem internasjonale resultater, og det er et gjennombrudd for generasjonskiftet vi har sett. Hans Jørgen og Lars gjør store grep for å bli best i verden og får nå betalt. Et eksempel er Hans Jørgen som trener balanse på rulleski i skateparken hjemme på Brandbu og dessuten har flytta til Sverige for å ha de beste forutsetninger for sin satsing.

Viktig luke

Hans Jørgen Kvåle gikk ut like bak teten og tok dem raskt igjen. Til slutt fikk han en luke sammen med Russland 2 på nesten et minutt  ned til påfølgende lag. Denne kan ha vært svært viktig for at Moholdt kunne kontrollere inn på siste etappe.

– Det var kjempemorro  gå i dag, jeg tok raskt igjen finland og russland. Deretter var vi fire lag sammen i teten. Jeg hadde litt kortere gafling sammen med det russiske andrelaget og da fikk vi en liten luke. Kroppen fungere bedre og bedre så vi kunne smelle til alt av vi hadde inn mot mål for å gjøre luka størst mulig.

– I dag var jeg dritnærvøs når jeg varma opp, jeg følte det på meg at Eivind kom til å gå bra. Rett etter starten gikk så begynte jeg virkelig å skjønne at nå var det alvor.

Lars Moholdt gikk altså ut på sisteetappe sammen med Russland 2. Han følte seg sterkere hele veien, og kunne avgjøre når det kom gafling på slutten. De andre lagene klarte aldri å hente inn forspranget fra andreetappe.

Gutta kunne defilere i innspurten.

Trener og elever sammen på pallen

Marte Reenaas har det siste året vært trener for juniorlandslaget. Hun synes det er ekstra gøy når to av hennes mest lovende utøvere,  Marie Asprusten og Barbro Kvåle, som fortsatt kan være litt ustabile o-teknisk virkelig får det til i et så viktig løp.

– Det er masse potensial i laget, men det må klaffe for at vi skal få gode prestasjoner. Jeg visste at vi var gode nok for pallen, hvis det klaffa. Og det gjorde det, noe vi er veldig fornøyde med.

– Det er ekstra gøy å gå på dette laget fordi vi har jobba så tett sammen i et år nå og da er det veldig gøy når jentene gjør det vi har prata om og får det til å klaffe under press. Det er  bare vanvittig morro.

Til slutt ble damene nummer to bak Russland, og Marte Reenaas synes dessuten det er ekstra artig at det klaffer for både damene og herrene på samme dag.

I morgen avsluttes verdenscupen med ultralangdistanse som gir doble poeng og dermed kan snu opp ned på det individuelle totalsammendraget.

advert

Relaterte Artikler

9 Kommentarer on “Helt rått: Norsk seier og andreplass”

 1. Gratulere alle sammen. Dette er en kjempeseier for hele laget.
  Må bare minne om at vi har vunnet stafett-cupen før, tror det var i 1993 eller 1995.

  1. Beklager, vi så raskt gjennom resultatene hos IOF, utenom å finne det.

   1. Nå var dette faktisk første gang vi gutta har vunnet sammenlagt. I 95 var det uoffisielt. Dette blir vel kanskje som Sagen vs Romøren… Bare litt lengre mellom offisielt og uoffisielt.

 2. Hurraa!!

 3. Gratulerer alle sammen! Utrolig moro at vi er på dette nivået etter mange års hard jobbing.
  Som Lars sier så vant Norge verdenscupen sammenlagt i stafett første gangen det ble arrangert i 1995 så det var på tide at Norge vant igjen.

 4. Gratulerer!! Hilsen fra Kolsås der det er fremdeles nok sne for staketrening 😉

 5. Grattis! Flott avslutning på stafettsesongen!

  Lykke til med avslutningen i morgen, det blir en kraftprøve!

  Anders

 6. Gratulerer folkens!! 🙂
  Lykke til i dag!

  Forresten, balansetrening i skatepark blir jeg gjerne med på en gang. Kanskje jeg skal ta en tur ned i trikkestallen nå til våren…

 7. […] meget sterk sisteetappe. Det norske førstelaget gjorde det også råbra og vant stafetten. Dermed sikra de også seier til Norge i stafettverdenscupen på herreside. En artig kuriositet her er at Maren var med å ta poeng for Norge under en […]

Legg igjen en kommentar